Ons Verhaal

Maart 2020:

We worden overspoeld door COVID-19.  België gaat in lockdown.  Ook mijn vakantie-appartement Maison Anna Clara moet noodgewongen de deuren sluiten.  Ik kan gelukkig mijn job als opvoedster nog uitoefenen, in tegenstelling tot vele anderen.  In de periode dat we letterlijk opgesloten zitten thuis, wordt een periode van bezinning, reflecteren, nieuwe ideeën creëren, plannen maken, ...  Ondanks dat Maison Anna Clara gesloten is, ben ik nog steeds aan het mijmeren om een lekker lokaal welkomstdrankje aan te bieden aan mijn gasten.  Als uit de hemel gezonden, komt plots het idee om de picon van wijlen mijn grootouders Antoon en Anna, heruit te vinden.  Niemand van de familie heeft het recept in handen, dus ga ik met de info die ik heb, surfen op het internet en maak ik notities.  Tijdens de coronaperiode is er voldoende tijd om te experimenteren en te proeven.  Het resultaat blijkt zelfs mijn stoutste vewachtingen te overtreffen.  Met veel tijd, geduld, ijver en passie heb ik een picon gemaakt die hopelijk menig mensen mag bekoren.


Eenmaal het recept van onze Picon van 't Kot op punt staat, heb ik het internet opnieuw afgeschuimd om de perfecte fles te vinden.  Vandaag gebruiken we een groene kruikfles met gouden sluiting, die perfect matcht met onze sticker waarop het wapenschild van de familie Louagie prijkt.


Wanneer het concept Picon van 't Kot herboren is, is het opzet om onze picon opnieuw voor te stellen aan de gewone man.  Ik neem hiervoor contact op met Nicolas Vermote, directeur van De Barkentijn te Nieuwpoort.  Nicolas belooft mij om te proeven van onze picon en naar alle eerlijkheid te oordelen.  Niet veel later krijg ik een positieve reactie. 

In de zomer van 2020 wordt onze Picon van 't Kot voor het eerst geserveerd in de Zomerbar Barcour.  Vandaag kan je onze Picon van 't Kot proeven in

14 (horeca)zaken te Nieuwpoort, Oostduinkerke, Middelkerke, Gistel en Tielt.


Langs deze weg wil ik in het bijzonder Nicolas Vermote bedanken voor de opportuniteit die we hebben gekregen om onze Picon van 't Kot te serveren in zomerbar Barcour.  Ook vandaag kan ik blijven rekenen op je onvoorwaardelijke steun.  Jouw geloof en daadkracht was het duwtje die ik nodig had om geleidelijk aan te groeien.


Voorts wil ik alle handelszaken oprecht bedanken voor het vertrouwen dat u in ons stelt én voor de fijne samenwerking.


Tot slot wil ik ook Charlotte Obers bedanken voor enkele megatoffe pics.    U vindt enkele van die foto's terug op de wsite.

Voor de sticker hebben we gekozen om het wapenschild van de familie Louagie te gebruiken.  Het opzet van de lancering van Picon van 't Kot is altijd geweest om een ode te brengen aan mijn grootouders Antoon Louagie en Anna Roquet.

Café Apollo 2000

Antoon Louagie en Anna Roquet baatten van 1972 tot 1982, café Apollo 2000 te Izenberge uit.  Tijdens deze gloriejaren serveerden ze hun bekende "Picon van 't Kot".  Dorpsbewoners en menig studenten kwamen elk weekend afgezakt om de bekende en overheerlijke picon te drinken.  Tien jaar later moet Antoon zijn café noodgedwongen sluiten wegens gezondheidsproblemen.  Met de sluiting van het café, verdween ook de overheerlijke picon van de kaart.  Heimwee naar toen en met veel toewijding willen wij vandaag de traditie verder zetten en een ode brengen aan Antoon & Anna.

anna roquet & antoon louagie